Skip to content

Isolerend beton - Concrete-EPS

EPS-bolletjes + cement + additieven = Van Berlo Concrete-Eps

Wat is isolatiebeton (Concrete-EPS)?

Het isolatiebeton van Van Berlo Concrete-EPS bestaat uit EPS-bolletjes, cement en additieven. Deze mortel is zeer licht van gewicht, de bestandsdelen zijn recyclebaar en duurzaam. Bovendien is deze mortel brandwerend, niet vochtgevoelig, schimmelbestendig en voorkomt het verzakkingen.

Isolerend beton wordt ook wel eens schuimbeton genoemd en is een populaire manier om een woning te isoleren. Echter heeft ons Isolatiebeton veel meer isolatiewaarde dan schuimbeton. Door een hoge toevoeging eps bolletjes en een laag cement gehalte is de mortel zeer licht en dus bij uitstek een uitstekende thermische en akoestische isolatie.

EPS schuimbetonvloer detailfoto van concrete eps isolatiebeton
Houten vloer vervangen door isolatiebeton
Met Concrete-EPS maak je de juiste keuze

Wanneer is Concrete-EPS een goede keuze?

Goede vloerisolatie is essentieel. Isolatiebeton kent vele voordelen en is in verschillende situaties voordelig om toe te passen:

  • Aanvullen van zwembaden.
  • Isoleren van kelders en kruipruimtes.
  • Ideaal voor (renovatie)projecten met beperkte opbouwhoogte.
  • Uitstekende isolatiewaarden.
  • Bespaart veel arbeid en tijd.

Deze mortel kan worden aangebracht op elk soort ondergrond. Echter heeft het leggen van plastic folie onder het isolatiebeton de voorkeur. Het voordeel van ons product is dat je geen isolatie meer hoeft te leggen en geen betonvloer meer hoeft te storten. Met dit systeem vang je 2 vliegen in 1 klap. En heeft geen koudebruggen doordat de vloer in 1 plaat wordt gestort.

Play Video

Isolerend beton voor nieuwbouwwoningen

In de nieuwbouw wordt op de begane grond vaak nog gekozen voor een traditionele opbouw: een fundering voor de dragende wanden, een zandbed, isolatie, gewapend beton, vloerverwarming en daarna een cementdekvloer.

Door de bouwmethode aan te passen (eerst de fundering voor de dragende wanden, een zandbed, gewapend beton en dan isolatiebeton), creëer je een naadloze isolatielaag waarin leidingen kunnen worden weg gewerkt. Dit systeem bespaart arbeidskracht en vereenvoudigt het bouwproces en heeft geen koudebruggen omdat we de vloer in 1 plaat voor je storten.

Met isolatiebeton elimineer je het sjouwwerk met isolatieplaten, het uitsnijden van leidingwerk en het afpurren van naden. Tijdens de bouwperiode tot aan het storten van het isolatiebeton fungeert de betonvloer als werkvloer. Na de uithardingstijd kan de wapening met vloerverwarming op de isolerende ondergrond worden gelegd. Vervolgens dekt een cementdekvloer de leidingen af, zodat je snel verder kunt met de rest van het bouwproces.

Isolatiebeton bij renovaties

Bij een vloerrenovatie kan de isolerende betonmortel dienen als vervanger van je geïsoleerde betonvloer.

Daarnaast is de isolatiemortel ook geschikt voor het aanvullen van kruipruimtes. De oude balklaag kan worden verwijderd en de kruipruimte kan direct worden opgevuld. Het zandbed hoeft niet te worden opgehoogd, waardoor zwaar werk met het aanvoeren van zand overbodig wordt. Een betonvloer is niet nodig omdat de dragende wanden op de fundering blijven staan. Dit betekent dat je de vloer in één keer op de juiste hoogte kunt brengen, zodat er later eenvoudig vloerverwarming en een cementdekvloer op aangebracht kunnen worden.

Hiermee is Concrete-EPS dé ideale oplossing voor jouw renovatieproject!

Isolatiebeton voor zwembaden

Isolerend beton is ook de slimme keuze voor de constructie van buitenzwembaden. Door de isolerende werking blijft de watertemperatuur constant, wat energiekosten verlaagt.

Bij het plaatsen van een nieuw zwembad wordt vaak extra ruimte gecreëerd rond het zwembad. Deze ruimte wordt opgevuld met isolatiebeton, wat zorgt voor goede draagkracht en extra isolatie langs de rand van het zwembad.

Isolerend beton storten

Specificaties van Concrete-Eps

Isolatiewaarde berekenen

Ons product is uitvoerig getest.  En heeft een gegarandeerde lambda  waarde van 0,042. Het weegt ca. 100kg /m3 mortel. Alle benodigde grondstoffen worden door onze  mortelmachine computergestuurd afgewogen en zorgvuldig gemixt. Daardoor heeft ons product een hoge kwaliteit en consistentie. Bereken hier jou gegarandeerde RD – isolatiewaarde en het gewicht van ons product /m2.

Veelgestelde vragen over isolatiebeton

We kunnen ons voorstellen dat je nog wat vragen hebt over isolatiebeton. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!

De kosten van isolatiebeton zijn afhankelijk van de oppervlakte en de benodigde isolatiewaarde. 

Je kunt bovenstaande rekentool invullen om erachter te komen hoeveel isolatiebeton je nodig hebt voor jouw gewenste RD-isolatiewaarde. Met deze informatie kun je eenvoudig een offerte aanvragen. Deze ontvang je altijd binnen één werkdag. 

Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor subsidie. 

Naast de vele voordelen zijn er ook enkele nadelen aan isolerend beton:

  • Goede voorbereiding is vereist; Plastic folie leggen heeft de voorkeur. Zet deze niet omhoog tegen de wanden. Doordat de plastic niet volledig aansluit tegen de wanden ontstaat er ruimte die niet kan worden opgevuld.
  • Bij renovatieprojecten moet de ruimte worden klaargemaakt. Hierdoor kan het zijn dat je vloer eruit moet, inclusief houten balken.

Een goede voorbereiding is dus het halve werk! Heb je vragen over onze werkwijze? Of heb je specifieke vragen over de voorbereiding? Neem dan contact met ons op!

Isolatiebeton is na 72 uur beloopbaar. De droogtijd is afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur van de ruimte. Je kunt meer lezen op onze pagina over de droogtijd van isolatiebeton. 

Isolatiebeton is de onderlaag van de vloer waar je leidingwerk in stort. Hier komt nog een dekvloer bovenop waar je eventueel vloerverwarming in kunt verwerken. Daarna kun je de vloer afwerken met bijvoorbeeld tegels, pvc of hout.

Wij adviseren gewapende cementdekvloeren als laag op het isolatiebeton. Het is mogelijk om bij ons een compleet vloerenpakket af te nemen, waarbij wij ook de vloerverwarming en de cementdekvloer afwerken.

Technisch gezien is het makkelijker om deze wanden later op de dekvloer te plaatsen. Als je deze wanden op het isolatiebeton wil zetten dan zal er een constructie voor moeten worden gemaakt voor het plaatsen van het isolatiebeton. Het isolatiebeton zelf kan een gewicht van 14000 kg/m2 hebben.

Ja dit kan. Maar geef dit wel even aan voor de uitvoering omdat we dan rekening moeten houden met de hoogte van de vloer.

Nee isolatiebeton bestaat al voor 95% uit eps bolletjes waardoor dit voor zowel akoestische waarde en/of werking van de isolatiebeton niet nodig is.

Dit zorgt ervoor dat het vocht uit de cementdekvloer niet in de isolatievloer kan trekken waardoor je isolatiewaarde uiteindelijk beter is.
Het zorgt voor een snellere droogtijd en de cementdekvloer die op de vloerverwarming komt kan beter uitharden.

Ja, Gk of Gardena liefst zo dicht mogelijk bij de opstelplaats van onze mortel machine. Wij hebben enkel een kleine voorraadtank water om onze machine gedurende het mixproces te voorzien van een goede aanvoer van water.

Bij een goede voorbereiding kunnen we een productie draaien van ca. 13m3 per uur. Opstellen en afbreken kost nog ca, 1 uur werk.

Nee, Op isolatiebeton zal eerst altijd een dekvloer moeten worden aangebracht.